OVER DE COMPETITIE


Wat is de Waka Waka League?

Waka Waka League is een 5v5 voetbaltoernooi met 12 teams die over 3 poules verdeeld worden. Per poule spelen de teams elk één keer tegen elkaar. Zo speelt elk team minstens 3 wedstrijden. Op basis van de standen na 3 speeldagen zullen 8 van de 12 teams het tegen elkaar opnemen in de traditionele knock-outfase.  

Hoelang duurt een wedstrijd?

Een wedstrijd duurt 15 minuten in totaal. De ploegen spelen ook de volledige wedstrijd aan dezelfde kant van het veld.

Wie gaat door naar de knock-outfase?

Na de groepsfase gaan de eerste twee teams van elke poule rechtstreeks door naar de knock-outfase. Daarnaast plaatsen ook de twee beste derdes zich voor de volgende ronde. De slechtste derde en de laatste teams per poule vallen af en liggen uit het toernooi. 

Hoe wordt de rangschikking in de groepsfase bepaald?

Teams verdienen punten op basis van hun prestaties in wedstrijden. Een overwinning levert 2 punten op. Bij een gelijkspel krijgen beide teams 1 punt. Verlies betekent geen punten. De rangschikking wordt bepaald door het totaal aantal behaalde punten.

Een gelijke stand in de rangschikking?

Bij een gelijke stand wordt de rangschikking respectievelijk bepaald door:
1. het doelpuntensaldo
2. het aantal gewonnen matchen
3. het aantal gemaakte goals
4. het minst aantal gele kaarten.

Hoe verloopt de knock-outfase?

Na de groepsfase strijden de 8 overgebleven teams in een alles-of-niets knock-outfase. Dit begint met 4 kwartfinales, waarbij de winnaars doorgaan naar de 2 halve finales. De twee beste teams nemen het uiteindelijk tegen elkaar op in de grote finale, waar beslist wordt wie zich tot kampioen van de Waka Waka League mag kronen!

Hoe lopen verlengingen in knock-outfase?

Bij een gelijkspel na de reguliere speeltijd volgt een verlenging van maximaal 2 minuten met een ‘golden goal’-regel. Wie het eerst scoort in de verlengingen wint onmiddelijk de wedstrijd. Vallen er geen goals? Dan gaan we over naar shoot-outs. Bij shoot-outs vertrek je op het fluitsignaal van de scheidsrechter vanaf de middellijn en probeer je binnen de 7 seconden te scoren. Wissels zijn enkel toegestaan bij blessures. 


OVER DE VELDJES


Ons speelveld

Alle wedstrijden vinden plaats op een kunstgrasveld  met een lengte van ongeveer 30 meter en een breedte van ongeveer 15 meter. Het veld is volledig omringd door een opblaasbare boarding.

De wedstrijden worden verdeeld over 2 velden: Kaapstad & Johannesburg.


SPELREGELS


Basisopstelling & Kapitein

Elk team begint de wedstrijd met een basisopstelling van 5 spelers, bestaande uit 4 veldspelers en één keeper. Elke ploeg wijst per wedstrijd een kapitein aan, herkenbaar aan een officiële armband. De kapitein wordt vermeld op het wedstrijdblad en kan tussen wedstrijden niet wisselen. Hij of zij maakt deel uit van de basisopstelling en hoeft de band niet door te geven bij een wissel. In geval van een geschil of probleem is de kapitein het eerste aanspreekpunt voor de scheidsrechters, zelfs wanneer hij of zij op de bank zit.

Wissels

Teams kunnen doorlopend wisselen. De nieuwe speler mag pas het veld pas betreden wanneer de gewisselde speler door de poort gaat en het veld heeft verlaten.

Doelpunt

Het team dat het meeste doelpunten scoort, wint de wedstrijd. Een doelpunt is geldig wanneer de bal de doellijn volledig overschreden heeft of wanneer er wordt voldaan aan specifieke voorwaarden tijdens boosters of waka's.

Koppen

Koppen is niet toegestaan. Wanneer een speler de bal met het hoofd raakt, krijgt de tegenstander een directe vrije trap op de plaats van de overtreding. Vindt dit plaats in de doelzone, dan wordt de vrije trap genomen vanaf de dichtstbijzijnde plek vanaf de doelzone.  Gebeurt het onbewust en was er onvoldoende tijd om het hoofd weg te trekken, dan wordt het spel hervat met een scheidsrechtersbal.

Corners & Inworpen

We werken niet met corners wanneer de bal over de achterlijn gaat via de tegenstander. In dat geval wordt er 1 strafpunt toegediend. Wanneer men 3 strafpunten heeft krijgt de andere ploeg een gratis shoot-out.

Wanneer de bal over de zijlijn gaat, wordt die teruggelegd op de precieze plaats waar die uit het veld ging. Dan wordt de bal op de grond gelegd en wordt er in gedribbeld of geeft men een pas.

Buitenspel

Er is geen buitenspel.


BOOSTERS - WAKA'S


Wat is een Booster?

Een Booster is een tijdelijke spelregel van 2 minuten die een voordeel biedt of een nadeel oplevert voor een team. Kapiteinen krijgen vooraf één Booster en enkel de kapitein kan deze activeren via de Boostertoeter op de boarding ter hoogte van de middellijn. Boosters kunnen op elk moment worden ingezet, maar er kan slechts 1 Booster tegelijk actief zijn, en Boosters verlopen aan het einde van de regulier speeltijd. Tijdens een Waka kan ook geen Booster worden ingezet. 

Welke Boosters zijn er?

Captain Penalty

Bij Captain Penalty mag de teamkapitein een shoot-out Bij een shoot-out vertrek je op het fluitsignaal van de scheidsrechter vanaf de middellijn en probeer je binnen de 7 seconden te scoren. De keeper moet minstens één voet op de doellijn hebben, terwijl alle andere spelers achter het middelpunt staan.  Als er gescoord wordt, wordt er afgetrapt. Als de penalty gemist wordt, krijgt de keeper van de tegenstander keeperball.

Hand of God

Tijdens Hand of God mogen alle veldspelers van het team dat deze Booster inzet, twee minuten de bal met de hand spelen. Je mag de bal enkel deviëren met 1 hand, zoals Suarez een bal van de lijn redde op het WK 2010. De bal mag niet vastgehouden of geklemd worden. De bal langer vasthouden dan een deviatie telt als een overtreding en levert een vrije trap op voor de tegenstander.

Sudden Death

Bij Sudden Death mag de kapitein één speler van de tegenstander 2 minuten lang naar de bank verwijzen, waardoor de tegenstander met één speler minder speelt tijdens de Booster. Het moet een veldspeler zijn (geen keeper) die bij het inzetten van de booster op het veld staat. Bij de start van de Booster legt de scheidsrechter het spel stil, waarbij de kapitein aangeeft welke speler naar de bank moet gaan. Op het einde van de Booster wordt de klok niet gestopt en komt dezelfde speler terug het veld op.

Hands Off

Bij Hands Off mag de keeper van de tegenstander de handen niet gebruiken. Doet de keeper dit wel, dan telt de handsregel zoals die geldt voor veldspelers en volgt er dus een shoot-out.

Position Switch

Bij Position Switch moet de keeper van de tegenstander wisselen van positie met een veldspeler.  Vervolgens stopt de klok zodat de veldspeler en keeper kunnen wisselen van positie. Ook op het einde van deze booster wordt de klok gestopt, tot het spel hernomen kan worden met de veldspeler op het veld en de keeper in doel. Beide spelers mogen tijdens deze Booster niet gewisseld worden.

Double Trouble

Bij Double Trouble geldt voor het team dat deze Booster inzet énkel het eerstvolgende doelpunt voor 2 goals mee. Wordt er tijdens de 2 minuten van de Booster niet gescoord? Dan valt de Booster weg en spelen we gewoon terug verder.

Wat is een Waka?

In elke wedstrijd  zal minimaal 1 Waka worden ingezet. Een Waka is een tijdelijke spelregel die maximaal 2 minuten effectieve speeltijd duurt. Waka's zijn team-neutraal, wat betekent dat ze voor beide teams hetzelfde voor- of nadeel kunnen opleveren. De Waka wordt geactiveerd door op dezelfde toeter als voor de Boosters te drukken. Enkel één van de organisatoren of iemand aangeduid uit het publiek kan een Waka activeren.  

Welke Waka's zijn er?

Multiball

Tijdens Multiball wordt een extra bal het veld opgesmeten, waardoor er 2 minuten met twee ballen gespeeld wordt. Als er gescoord wordt, telt het doelpunt en mag de nieuwe bal ingetrapt worden. Scheidsrechters controleren het spel en handhaven de regels. Na afloop van de Waka wordt het spel stilgelegd en wordt één bal weggenomen.

Less is More

Tijdens Less is More wordt 2 minuten met 2 spelers minder gespeeld. Bij de start van de Waka legt de scheidsrechter het spel stil, waarna de teams bepalen welke spelers het veld moeten verlaten.  Wisselen is doorlopend toegestaan, maar een nieuwe speler mag pas het veld betreden als de gewisselde speler het veld verlaat. Wanneer de Waka is afgelopen, komen er 2 extra spelers terug in het veld en loopt het spel verder zonder stop van de klok. 

Rugby Ball

Bij Rugby Ball wordt de bal vervangen door een rugbybal. Bij het startsignaal van de Waka zal de scheidsrechter de bal opeisen en inwisselen voor de rugbybal. Op de eindbuzzer van deze Waka wordt de bal terug verwisseld en gaat het spel terug verder met een scheidsrechtersbal. Tijdens deze korte pauze stopt de klok.

Panna Time

Tijdens Panna time telt een panna mee als een doelpunt voor het team van de speler die de panna uitvoert bij de tegenspeler. Een panna is pas geldig als een speler de bal door de benen speelt van de tegenspeler en nadien zélf balbezit behoudt. Een panna kan ook achterwaarts door de benen gespeeld worden.

Sniper

Bij Sniper komen er op beide doelen 2 doelwitten. Wanneer een speler tegen een doelwit trapt waarnaar zijn team op dat moment aanvalt, krijgt het team een dubbel doelpunt toegekend. Trapt een team tegen een doelwit op hun eigen doel, dan telt dit als een dubbele own-goal. Tijdens Sniper mag ook gescoord worden in het reguliere doel, op de normale manier.

Corner Chaos

Bij Corner Chaos telt elke corner voor een shoot-out. Een corner wordt veroorzaakt wanneer de bal over de achterlijn gaat via een tegenstander. De speler van het team die de corner veroorzaakt, moet deze nemen. Men mag niet kiezen wie de shoot-out trapt.